Leilas chokladmuffins med maräng

Dessa gjorde jag och min syster till min 16-årsdag 2010, så det var ju ett tag sedan vi gjorde dem. Men här får ni i alla fall receptet! Är typ som mumsmums på, jätte gott!

175 grader, ca 15 min

Muffinsen:
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret, häll i grädddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten, så att det blir så mycket luft kvar som möjligt.
Hacka chokladen och smält över vattenbad. Fyll 2/3 av muffinsformarna.

Frosting/maräng:
6 äggvitor
8 ½dl strösocker
Saft av 1 citron, i våran blev det alldeles för mycket citronsmak, så ett tips är att ta lite mindre och sedan smaka av
2 tsk vaniljsocker

Blanda äggvitor, strösocker och saften av citronen. Vispa fluffigt för hand i ca 1 minut. Sätt bunken i vattenbad och vispa tills sockerkristallerna har smält och det blir luftigt som maräng. Du ska kunna se tydliga spår efter vispen.
Ta bort bunken och vispa ned vaniljsockret. Vispa med elvisp ytterligare några minuter tills marängen tjocknat och svalnat.
Använd en sprits och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcaksen. Lämna ca 1 cm från kanten.
Låt stelna i kylen

Chocolate coating:
350 g mörk choklad 70%
3 msk olja

Hacka chokladen och smält tillsammans med oljan. Häll chokladen i en liten skål och låt svalna.
Doppa marängtoppen i chokladen och pensla på mer om det behövs. Ha inte kvar marängen för länge i chokladen.
Låt stelna 30 min i kylen


Efter den här bilden doppade vi dem i chokladen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vad heter du?:
Remember me?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0